Friday, 8 November 2013

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah 1435.
 Hari ni dah 4 Muharam , rasanya belum terlambat CM ucapkan selamat tahun baru Hijrah kpd semua pembaca sekalian. 
Dah terlalu lama CM tak menulis di ruangan ini. Dalam jangka waktu itu banyak kejadian2 yg berlaku yg tak sempat diceritakan di ruangan ini.  Bukannya CM dah x berminat nak menulis tapi disebabkan kekangan waktu, CM tak berkesempatan lg meneruskannya. 
Walau bagaimanapun CM akan terus di sini selama mana yg termampu CM lakukan. 
Mungkin x ramai yg jadi pembaca di blog ni. Ye la, bukan ada apa2 pun yg menarik di sini. Just perkongsian cerita peribadi sj. Tapi , CM ucapkan ribuan terima kasih kpd pembaca yg pernah singgah di sini. In shaa Allah, CM akan kongsikan cerita2 yg lebih bagus untuk dijadikan perkongsian ilmu utk kehidupan kita bersama di dunia ini selagi mana kita bernafas. 
Semoga hidup kita selamanya mendapat kerahmatan dari Ilahi. Amin..

Saturday, 16 April 2011

Maharaja Lawak - Minggu 3 - Nabil (My Favourite)


VuuTV - Watch Video

Temuduga

Semalam Shafiq telah menghadiri temuduga UPNM seperti yang telah CM beritahu tempohari. Seharian itulah CM tidak duduk diam. Perasaan ini sentiasa gelisah. Namun, CM telah berjanji, apapun keputusannya CM tetap akan terima.

Awal pagi itu, CM telah menyediakan keperluan Shafiq untuk temuduganya. Beg pakaian telah pun disusun seperti kehendak UPNM. Dalam temuduga hari ini, jika Shafiq tidak lepas dalam ujian BMI, Mata, Kaki rata dll, Shafiq akan dikehendaki meninggalkan tempat temuduga tersebut. Tetapi, Shafiq masih ada peluang belajar di UPNM sebagai orang awam. Bukanlah sebagai pegawai kadet seperti yang dicita2kan.

Namun, tengahari itu, CM dapat tahu bahawa Shafiq telah lepas dari ujian dan syarat yang telah ditetapkan. Alhamdulillah, ujian awal telah lulus. Namun rasa cemas masih tidak dapat dihilangkan dari perasaan ini.





Inilah antara detik2 yang dapat CM rakamkan pada hari tersebut. Moga Shafiq akan tabah dan cekal juga bersemangat kental dalam ujian2 ketahanan mental yang dihadapinya ketika ini. CM akan tetap menunggu sehingga 23 April iaitu tarikh akhir pemilihan pegawai kadet UPNM tersebut.

Thursday, 14 April 2011

Hari ni, seharian CM tak boleh duduk diam. Jantung di dada ni bagai nak terkeluar melihat dunia... Aduh!!! Sakit betul rasanya... 12April lepas, CM telah diutuskan 2 khabar yang berbeza. Khabaran baik dan sebaliknya. Khabar yang kurang baik itu adalah Shafiq tidak disenaraikan antara calon yang layak menduduki temuduga IPG(Institut Pendidikan Guru) . Dan khabaran yang baiknya pula, dia telah disenaraikan dalam calon temuduga ke UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia atau dulu dikenali sebagai ATMA).

Apa yang membuat dada ini berdebar2 sebegitu rupa adalah esok (15April), Shafiq akan menghadapi temuduga tersebut. CM tidak tahu kenapa keadaan seperti ini berlaku pada diri ini. Mungkin CM meletakkan harapan yang tinggi terhadap Shafiq agar dapat menggenggam cita2nya ini. Cita2nya untuk menjadi PERWIRA NEGARA.

Pada ketika ini, getaran hati CM sudah mula tenang sedikit. Apa yang CM harapkan kini, agar doa CM selama ini dimakbulkan Allah S.W.T. Moga Allah mendengar keluhan rasa CM selama ini.

Buat Shafiq.. Jika kau membaca ketika ini. Ketahuilah sesungguhnya ibu sentiasa mendoakan yang terbaik buat kamu. Biar apa jua keputusannya kelak... kau tetap anak ibu yang ibu sentiasa banggakan.

Monday, 4 April 2011

Dah lama CM tak menulis di blog ini... Bukan dah lupa, tapi banyak alternatif lain yang terpaksa dipenuhi.. Bukan blog aje yg tak sempat CM update, tapi borang income tax pun belum sempat lagi diisi..

Setelah sekian lama tidak online di blog ni, CM ingin merakamkan rasa syukur CM atas keputusan SPM putera CM(Shafiq) yang agak baik dan cemerlang. CM rasa bangga dengan pencapaiannya setakat ini. Hari ini merupakan tarikh terakhir permohonan UPU online untuk permohonan ke IPTA. Tempohari, Shafiq ada juga memohon ke IPG. Kini, cuma tinggal menunggu panggilan temuduga sahaja dari mana2 institusi tersebut. Panggilan temuduga ke IPG akan diketahui secara online pada 11.4.2011 dan panggilan temuduga ke UPNM akan diketahui pada 13.4.2011. Cuma 2 institusi itu saja yg perlukan temuduga sebelum layak diterima masuk. Yg lain2 tu tak perlukan temuduga.... Risau juga CM .. Manalah agaknya Shafiq akan menyambung pelajarannya nanti. CM selalu doakan yang terbaik untuk dia... Amin..


Saturday, 19 February 2011

DUGAAN!!!!


CM termenung sejenak mendengar seorang rakan CM turut menjadi mangsa banjir besar 2 minggu yang lalu. Walaupun CM tidak mengalaminya tapi CM amat bersimpati dengan mangsa2 banjir yang terpaksa melalui semua ini... Moga mereka ini tabah dengan ujian Allah ini.


Saturday, 29 January 2011

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN


Hari ini genap 18 tahun usia rumahtangga yang kubina bersama2 suami tersayang-Abang Manja. Pejam celik, pejam celik dah 18 tahun rupanya kami melayari bahtera rumahtangga ini. Masa berlalu begitu pantas sekali. Si Comel2 yang kukendong ke sana sini suatu ketika dulu, kini dah lebih besar dari aku. Syukurlah rumahtangga kami ini tiada ranjau dan onak duri yang berliku2. Sepanjang perkahwinan ini aku dan AM cuma berbekalkan kesabaran yang amat tinggi. Hanya itu petua kesejahteraan dan kebahagiaan rumahtangga yang sebenarnya.